leren en onderwijs

Het belangrijkste is niet ophouden met vragen stellen.

Einstein

Leren doe je altijd.

Een mens leert de hele dag door wat hij doet, ziet, meemaakt… Wat je voorgeleefd wordt, wat je doet, wat leest, … Kinderen leren door spelen en iedereen leert door het leven. Wij zijn allemaal geboren met een potentieel aan talenten. Leven is die talenten tot ontwikkeling te brengen.

onderwijs als gelijkmaker.

Wat je in je omgeving aangeboden en aangereikt krijgt maakt het grote verschil. Wordt jou geleerd te leren. School of leeromgeving als community….. Als dat het geval is kan onderwijs de grote gelijkmaker zijn en krijgt iedereen de kans om zijn talenten te ontwikkelen. Dat is onze plicht als maatschappij om daarvoor te zorgen.

Leren een leven lang.

Uit breinonderzoek is gebleken dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen met het bewust ontwikkelen van de hersenen van jonge kinderen. Daarin spelen zowel opvoeding als kinderopvang en onderwijs een hele belangrijke rol. Meer aandacht voor minder overgangen, later maken van (pakket/studie)keuzes Vloeiende lijnen… minder knips.. latere keuzes en soepelere overgangen. Meer passende bij (de ontwikkeling) van het kind.

Bronnen
NIVOZ – https://nivoz.nl/
LEARN VU – https://www.learn.vu.nl/nl/
edX – https://www.edx.org/

“Education is, quite simply, peace building by another name. It is the most effective form of defense spending there is.” – Kofi Annan

“Vreugde hebben in observeren en begrijpen, is de mooiste gift van de natuur.” – Albert Einstein

“Leren is een sociaal proces; leren is groei; leren is niet een voorbereiding op het leven, maar is het leven zelf.” – John Dewey

Innoveren

Als bestuurder van Forte Kinderopvang ben ik de aanjager van innovatie op het gebied van leren van de echte wereld voor het echte leven. Hiervoor hebben we onder ander De Forte Experience in het leven geroepen; een leerlab in ontwikkeling.

ontwikkeling

Als trekker, van de Ambitie Tafel “Een ontwikkelreis 0 tot 25 jaar” in het kader van de Alkmaarse onderwijsagenda heb ik samen met leiders uit het onderwijs en kind ontwikkeling een stapt gezet in verbinding in de hele onderwijsketen.